Goede Herder zijn

Broeders en zusters,

De lezingen over de zorg van God voor zijn kudde en Jezus als de Goede Herder zijn uiterst actueel en juist daardoor zo indringend. Als de Kerk deze lezingen vaak gebruikt zou je toch verwachten, dat daar ook naar gehandeld wordt. Ik weet, dat onze Kerk in de huidige crisis, waarin zij verkeert, genoeg verdwaalde schaapjes kent. Is onze Kerk ook voor hen als een Goede Herder? Of volgt zij de mediahype van zwart maken, amputeren en verstoten? En doen wij daar niet soms nèt zo hard aan mee in ons oordeel? Ik betrap mezelf daar vaker op dan me lief is.

Is het niet veel vruchtbaarder om ons hart te richten op Jezus? Hem te vragen om helderheid, begrip voor ons onvermogen en terughoudendheid in ons oordeel? “Wie is het Heer, die U verraden zal? Ik toch niet?”

Leggen wij ons oor te luisteren aan de borst van Jezus, om te luisteren naar Zijn Hart. Hoor en zie hoe het gewond is, water en bloed vergoten om wat wij anderen aandoen. Maar ook: om te horen waar het in ons maatschappelijk en kerkelijk leven wèrkelijk om draait: in onze naaste de Heer te zien, zèlfs als het een verloren of verdwaald schaap is.

Een loodzware opgave, maar wèl een opening naar een Kerk en samenleving, waar we elkaar liefdevol verdragen en verder dragen op onze levensweg naar de Hemel. Bidden we dat we ons hart voor deze opdracht openstellen.

Advertenties

Over Emmanuel
"Optimist tot in de kist!"

Reacties zijn gesloten.