Gebrek aan nederigheid

Of de winterse periode al over zijn hoogtepunt heen is weet ik niet, maar Nederland kreeg te maken met een zogenaamde “snelheidsdeken’, waarbij op diverse snelwegen de snelheidslimiet werd teruggebracht tot 50 kilometer. Velen bleven noodgedwongen thuis en kwamen zowaar toe aan gezelschapsspelletjes, verdiepende gesprekken, lekker samen vroeg naar bed (!), eens lekker wat achterstallige lectuur lezen. Kaarsje erbij, wijntje, met uitzicht op het witte en verstilde landschap, dwarrelende sneeuwvlokken … een witte Kerst …. genieten dus!

Of niet? Naast al die mooie beelden en geluiden blijkt onze economie niet bestand tegen extreem weer, waren er vele uitglijders op de weg van stoere binken in soms dito auto’s, natúúrlijk voorzien van winterbanden. Of zijn het eigenlijk sukkels? En menigeen wilde ineens warm regenwater in plaats van een witte Kerst…!

Op de radio hoorde ik een interview. De vraag was: “Wat doet het barre winterweer met u?” Het antwoord was even kort als raak: “Het maakt je nederig.” Het bracht ijzersterk mijn eigen gevoel onder woorden: De natuur, Gods Schepping, valt niet te temmen. Je hebt het te nemen zoals het komt, wat trouwens voor alles in het leven geldt. En daar wil ik die nederigheid eens graag naar door trekken.

Waar we alles in de hand willen of denken te kunnen houden, glipt het levenszand vaak zo tussen je vingers vandaan. Wie vandaag nog vol goede moed roept dat hij honderd wilt worden, moet morgen beseffen, dat alles maar relatief is als hij de prognose darmkanker voor zijn kiezen krijgt, zoals mijn vader onlangs. (Gelukkig is hij reeds volledig schoon verklaard, …..maar voor hoelang?). Wie nuchter naar het leven omziet, kan er vaak meer uit halen dan hij die veel problemen ziet en het mooie juist niet ziet. Wie in totale paniek raakt, als planningen niet lopen zoals jijzelf die uitgestippeld had, moet toch eens bij zichzelf te raden gaan en niet meteen naar de anti-depressiva grijpen of vragen. Dat was óók nieuws: één miljoen mensen in Nederland slikken anti-depressiva en 800.000 mensen krijgen die diagnose. Volgens wetenschappers kan driekwart zonder anti-depressiva. We moeten wat harder worden en tegenslagen incasseren en ermee leren leven.

We zijn in onze maatschappij strontverwend geraakt en zijn kennelijk niet meer bestand tegen tegenslagen in het leven. We kunnen kennelijk geen afstand meer doen van het snelle nieuws en laten ons gek maken door gebeurtenissen, waar wij helemaal niks aan kunnen doen of veranderen. We twitteren, hyven, bloggen, sms-en en internetten mobiel (ik doe het zelf ook…), maar het is tevens een bron van onrust. Met een pak sneeuw van 20 centimeter is Nederland in paniek! Iemand zei onlangs: “Een lekker dik pak sneeuw is de beste manier van onthaasten, waar we allemaal toch zo dol op zijn!” Welaan, er valt voor ons dus nog veel nederigheid te winnen, niet alleen overigens bij winters weer of extreem hoog water (onze rivieren met smeltwater en de ellende in Australië), maar ook in ons eigen leven.

Wie Gods Schepping wil temmen, al dan niet met de Bijbel in de hand, komt bedrogen uit. Wie de levensbehoeften en gevoelens van de mens, ingelegd in ons door God zelf, veronachtzaamt, ontkent, of zelfs verbiedt in Naam van God (hoe krom kun je omgaan met de Bijbel in zo’n geval) heeft maar weinig liefde in zich. Wie een ander zijn of haar plek niet gunt, die God hem of haar wèl gunt, heeft eigenlijk niet eens wéét van God. Nu moet ik vooropstellen, dat niemand enig weet heeft van God, maar wie roept namens God te spreken heeft niet alleen gebrek aan nederigheid: die hééft geen nederigheid.

Wie echt nederig is omarmt zijn medemens, kust hem en zegt: Ik heb je lief zoals je bent. Dat is moeilijk, heel moeilijk! Ook voor mij!!

Op zaterdag 12 februari komen gelovige holebi’s in Utrecht samen voor de Themadag “Mensen met gevoelens”, mede georganiseerd door CHJC, LKP, Contrario en Regenboogforum. Héél veel verschillende holebi’s! Het zou mooi zijn om onderlinge polarisatie te slechten en elkaars plek en doel te bewonderen en te waarderen. Wie durft die nederigheid aan?

Advertenties

Over Emmanuel
"Optimist tot in de kist!"

Reacties zijn gesloten.