LADY GAGA: Lady HaHa of Lady Aha?

Je kunt er niet omheen: het fenomeen Lady GaGa is hot, spreekt veel mensen aan en schopt tegen de schenen en tegen heilige huisjes. Handig in de markt gezet met een ongekende marketing eromheen, waardoor niet alleen haar cd’s goed verkopen, maar ook haar uitstraling, haar zijn, haar imago en niet te vergeten haar boodschap. Veel party’s en feesten krijgen de ondertitel ‘GaGa’ mee. Waar het woord ‘GaGa’ vandaan getoverd is weet bijna niemand, maar het staat inmiddels voor bijzonder, extravagant, sensueel, sexy, hot, opzwepend, etc. etc. Wie een beetje googelt, komt er al snel achter dat Stefani Joanne Angelina Germanotta haar artiestennaam heeft ontleend aan het beroemde rocknummer “Radio GaGa” van de popgroep Queen. Zo extravagant is dat dus niet, maar ja…..

Het is genoegzaam bekend dat zij in haar clips de mooie mannen niet schuwt. Evenals Madonna zijn haar clips bij uitstek geschikt om de hormonen van de pubers alle kanten uit te laten vliegen, maar wil ook menig oudere zich acuut jonger gaan voelen door het samenspel van muziek, tekst, uitstraling, opzwepend ritme en de aanblik van zoveel lekkers…

Wie af en toe massabijeenkomsten bijwoont zoals bijvoorbeeld een popconcert, een EO-Jongerendag of een Heiligverklaring in Rome kan zich niet aan de indruk onttrekken, dat die massa op die dag wel heel erg één is in opvattingen, beleving en beweging, soms uitlopend in massa-hysterie. Een liveconcert van wijlen Michael Jackson is daar een prachtig voorbeeld van. Er stond geen zanger meer, maar een god, die aanbeden werd, zo leek het wel. Ook concerten van Madonna en nu dus Lady GaGa gaan aardig die richting uit en ze moeten ook allemaal een boodschap vertellen. Was Michael Jackson heel erg in de weer voor kinderen (wat er verder ook van gedacht werd) en is Madonna een ster in het schoppen tegen heilige kerkelijke huisjes; Lady GaGa heeft weer haar eigen stijl. Haar fans zijn haar monstertjes, die hun eigen levensweg niet moeten laten dicteren door een ander. Zèlf keuzes maken, niet achter zogenaamde wijze heren aanlopen, jezelf zijn en daar niet van afwijken. Alleen dan wordt je een gelukkig mens.

Hé, waar herken ik dat van? Jezus had een broertje dood aan de farizese regelneven en liet de mensen zien waar het ècht om draaide: het leven dat je van God gekregen hebt léven, je niet laten ringeloren door machthebbers of zogenaamde dienaren. Jezus maakte mensen alert en liet ze zelf tot een nieuw en beter leven komen, waarvoor ze zelfs uit bomen klommen of door daken werden getild. Jezus heeft nooit homoseksualiteit veroordeeld en en heeft, door de liefde als hoogste levensbasis voor te houden, uiteindelijk het Oude Testament vervuld: vervuld met liefde en niet met de dood, al was Zijn dood kennelijk wel de énige weg daarnaartoe, hoe onbegrijpelijk dat voor iedereen ook zal blijven.

Is dan Lady GaGa een nieuwe messias? Ik weet wel zeker van niet. Je kunt om haar lachen of een ‘aha-erlebnis’ krijgen bij de boodschap die zij uitdraagt; een boodschap die velen aan het denken zet. Het is een boodschap van: gewoon samen-leven, ieder zijn/haar feestje gunnen in het leven en vooral ieder zijn/haar leven gunnen. “Je bent mooi op jouw manier, want God maakt geen fouten! Je bent zoals je geboren bent!” zingt zij! 

Met de vakantie in het vooruitzicht en het kennismaken met mensen van allerlei kleuren ligt daar een moeilijke maar vooral ook mooie opdracht voor ons. Want alleen als we wèrkelijk dáárvoor open staan zal onze wereld vrede gaan kennen. Samen naar de zon kijken, ons verheugen dat die voor iedereen opgaat en samen genieten.

Dat moet toch lukken in de komende weken, maanden en jaren?!

Advertenties

Over Emmanuel
"Optimist tot in de kist!"

Reacties zijn gesloten.