‘Oprechte vriendschap brengt een waar genoegen’

Prachtige titel van een wellicht unieke tentoonstelling in Deventer, waar ik haast op zeker niet naar toe kan omdat mijn agenda het niet toelaat. Ik ben zo vrij om het artikel van Katholiek Nederland hier over te nemen:

Vandaag verschijnt een wel héél oude voorloper van onze huidige social media. Het is een album amicorum, ofwel een vriendenboek. Het gaat om het vriendenalbum van de 17de-eeuwse Deventenaar Macharius Pinninck in boekvorm.

Vriendschap
Het Deventer Stadsarchief en Atheneumbibliotheek (SAB) haalt bij gelegenheid van deze publicatie de mooiste vriendenboekjes uit haar kluis en toont ze tot en met 30 november 2011 bij de expositie ‘Oprechte vriendschap brengt een waar genoegen’.

Academische rondreis
Onder een album amicorum werd vroeger een vriendenboekje verstaan dat op reis werd meegenomen. Het was de gewoonte om het aan mensen die je onderweg ontmoette, voor te leggen en hen te vragen er een bijdrage in te schrijven. In de zestiende en zeventiende eeuw waren het vooral studenten die een album amicorum meenamen op hun academische rondreis. Zij vroegen aan medestudenten, professoren of andere beroemdheden om er een persoonlijk woord in achter te laten.

Militair
Tegenwoordig gebruiken we Facebook, Hyves, LinkedIn en Twitter om ‘vrienden en volgers’ te verzamelen. Vroeger ging dat dus anders. Het  album amicorum van de Deventenaar Macharius Pinninck (1593-1636), wiens geboortehuis het ‘Penninckshuis’ aan de Brink nog gedeeltelijk bewaard is gebleven, is geen alledaags boekje. Het dateert uit de tijd van de Tachtigjarige Oorlog en is nu bijna 400 jaar oud. De eigenaar was geen student, maar militair. Hij nam dienst in Duitsland, waar hij vocht in de Dertigjarige Oorlog.

Juweeltje
Zondag 23 oktober spreekt Katholiek Nederland Radio met deskundigen in de Deventer Atheneumbibliotheek over dit ‘kleine juweeltje’, dat het vriendenboek volgens neerlandicus Martina Stein-Wilkeshuis is.

Advertenties

Over Emmanuel
"Optimist tot in de kist!"

Reacties zijn gesloten.