Aangrijpend drama: Musical “Lelies”

Wij kregen via de GayKrant de gelegenheid om met een flinke reductie op donderdagavond 17 november 2011 naar een try-out van de Musical “Lelies” van Judas Theaterproducties te gaan in de Fakkelteater (zonder ‘h’…) te Antwerpen. Van de honderd voor de GayKrant-lezers apart gelegde kaarten zij er 6 afgenomen…

Die overige 94 holebi-lezers hebben wat gemist, al kunnen zij nog, na de wereldpremière van zondag 20 november, vanaf 24 november voor de volle prijs gaan genieten in de Rode zaal van het Fakkelteater t/m 17 december 2011. Dat is een heel korte tijd voor de kwaliteit, zanggenot en meeslependheid die geboden worden. Prachtige zangstemmen, unieke opbouw van de voorstelling, sensuele uitstraling van de jonge spelers Timo Descamps en Matthew Michel en een aangrijpende inhoud zijn, wat mij betreft, klaar voor een grotere aanpak èn langere speelduur, óók in Nederland.

De Musical heeft een realistische inhoud. Wie de geschiedenis rond Marietje Kessels uit Tilburg kent (en anders googel je maar effe) heeft al een mooi voorbeeld… Overal zijn er gebeurtenissen weggepoetst, onder de pet gehouden of, zo je wilt, in de doofpot gestopt. Dat gebeurde niet alleen in de Kerk, dat geschiedde ook in families. Het gebeurt nog steeds overal en dat zal altijd blijven gebeuren.

Dat de schrijver Michel Marc Bouchard van het aanvankelijke maar ook verfilmde toneelstuk “Lelies” koos voor de kerk mag in deze tijd een begrijpelijke keuze zijn. Kernthema’s van “Lelies” zijn homoseksualiteit, verdraagzaamheid, het stimuleren van de vrije meningsuiting van jongeren en het pleidooi voor gelijke kansen voor iedereen.

De verhaallijn in het kort:

In 1952, speelt een groep gevangen, onder leiding van de oude Simon Doucet, een toneelstuk voor bisschop Jean Bilodeau. Voor Simon is het toneelstuk een finale biecht. Het toneelstuk is gebaseerd op de gebeurtenissen die zich veertig jaar daarvoor hebben afgespeeld in het plaatsje Roberval, waar Simon Doucet en Jean Bilodeau samen studeerden aan het Sint Sebastiaan College.

Rechts de oude Simon met de bisschop, kijkend naar het toneel over het verleden.

Simon is verliefd op de jonge graaf Vallier de Tilly, een geruïneerde Franse aristocraat die samen met zijn moeder verbannen werd naar Roberval. Gravin De Tilly wacht nog steeds op de terugkeer van haar echtgenoot die in Frankrijk de terugkomst van de monarchie voorbereidt.

De jonge graaf Vallier de Tilly (r) met zijn geliefde Simon.

Het toneelstuk van de gevangenen vertelt het verhaal van de relatie tussen Vallier en Simon. Een relatie die ontdekt wordt, mede door toedoen van de jaloerse Bilodeau. Maar naarmate het toneelstuk vordert wordt duidelijk wat de ware toedracht is.

Onwetend over de toekomst voor 't laatst samen....

Simon bewijst dat hij reeds veertig jaar onterecht gevangen wordt gehouden en dat niet hij, maar Bilodeau verantwoordelijk is voor de gewelddadige dood van Vallier.

Een gebroken bisschop Jean Bilodeau aan het eind van de finale biecht van de oude Simon

“Les Feluettes” (Lelies) is zonder twijfel het populairste toneelstuk van Michel Marc Bouchard, maar auteur Allard Blom, componist Sam Verhoeven en regisseur Martin Michel bewerkten dit succesvolle stuk tot een musical. Wereldwijd was het toneelstuk al te zien in meer dan 40 landen, waaronder Nederland. In 1996 verfilmde de Canadese regisseur John Greyson het stuk. De film won verschillende prijzen waaronder een Genie Award voor ‘Beste Film’.

De Musical “Lelies” is een bezoek méér dan waard! Gáán dus!!!

Advertenties

Over Emmanuel
"Optimist tot in de kist!"

Reacties zijn gesloten.