Liesbeth List: “Ik heb verloren en gewonnen, ik heb gestreden in de strijd!”

Liesbeth List werd 12 december 70 jaar. Zaterdag 14 januari 2012 was de première van haar theatertournée “70 jaar Liesbeth” (t/m maart 2012). En zoals zij aankondigde: haar laatste!

Liesbeth List begon haar carrière in de jaren zestig in de Rob de Nijs Show. Daarin ontmoette ze Ramses Shaffy met wie ze sinds 1964 jarenlang op het podium stond met het programma ‘Shaffy Chantant’. Daarna maakte Liesbeth List veel solo-albums, onder meer met liedjes van Jacques Brel en Mikis Theodorakis. Ze werkte samen met Charles Aznavour, Rod McKuen en Gilbert Bécaud. In 1999 speelde ze Edith Piaf in de gelijknamige musical.

Hier een verslag (door Jan Lagendijk) van haar laatste première:

Op 12 december werd de Grande dame van het chanson, Liesbeth List, 70 jaar. En bij die mijlpaal had ze maar één wens: het te vieren met haar publiek.
Omringd door haar eigen band bestaande uit Peter van Benthem (zang en gitaar), Peter Maas (piano), Lené te Voortwis (bas), Florian Hoefnagels (drums) en Christian Grotenbreg (keyboard, saxofoon, accordeon) brengt zij liedjes over het leven, de liefde en de dood en kijkt ze bij deze heugelijke leeftijd met haar publiek terug op haar rijke carrière.

Een leven lang met Ramses Shaffy, de zegetocht van Piaf de musical, De Mauthausen cyclus van Mikis Theodorakis, de intense chansons van Jacques Brel en de ontmoeting met Frank Boeijen.

Een avond met prachtige maar ook ontroerende liedjes vanaf het begin van de jaren ’60 tot nu, die op zaterdag 14 januari startte met de première in de Koninklijke Schouwburg in Den Haag in aanwezigheid van haar familie en o.a. Boudewijn de Groot, Wim Kok, Ed Nijpels, Frits Spits, Maurice Hermans, Esther Roord, Hans van Willigenburg, Erica Terpstra, Geert Hoes en Tjeenk Willink.

Na afloop van deze première feliciteerde producent Albert Verlinde List met haar voorstelling en overhandigde haar 70 rode rozen. Wim Kok, een goede vriend van haar, sprak lovende woorden. Hij zei te begrijpen dat ze niet meer zo vaak zal gaan optreden, maar sprak ook de wens uit dat wij graag zo nu en dan toch nog wat Liesbeth zouden willen horen.

Samen met Wim Kok onthulde Liesbeth List daarna een buste, die Raphaël Hermans de kleinzoon van Toon, van haar maakte. De buste krijgt een vaste plek in de foyer van de Koninklijke Schouwburg en zal dan ook voor het publiek zichtbaar zijn.

Liesbeth is de komende drie maanden nog te zien met haar concerten in diverse theaters. En met het uitkomen van haar wens denken wij dan ook zeker dat ze zichzelf maar ook haar publiek geen mooier cadeau had kunnen wensen. Voor de speellijst kunt u terecht op: http://liesbethlist.nl/agenda.html

Tweemaal heb ik haar gezien: in “Hemelbed” (met wijlen Jos Brink) en in “Edith Piaf”. Ook zong zij samen met wijlen Ramses Shaffy en Alderliefste tijdens de Gay Pride in Amsterdam op het Rembrandtplein. Optredens om nooit meer te vergeten!

Nu gaat zij stoppen. Zelf zei zij tegen Peer Ulijn van het NOS-Journaal: “Cd’s worden niet meer verkocht en mijn publiek gaat gelijk met mij op: die zijn hoogbejaard.” Nu, dat laatste valt wel mee, want er is ook aanmerkelijk jonger publiek!

Klik hier om het interview te zien en te beluisteren!

Hoe het ook zij: La Grande Dame de Chanson trekt zich terug. Zij heeft in haar indrukwekkende carrière verloren en gewonnen en gestreden in de strijd! Hierbij een eerbetoon aan deze grote vrouw, die hopelijk nog lang onder ons mag blijven … in stilte … met haar unieke stem op onze cd’s!

Advertenties

Over Emmanuel
"Optimist tot in de kist!"

Reacties zijn gesloten.