Kardinaal voorstander duurzame homorelaties

Het is niet alleen maar kommer en kwel in onze Rooms-Katholieke Kerk. Met de emeritus-aartsbisschop van Milaan kardinaal Martini wist ik dat al langer, maar zo af en toe mag dat best wel weer eens in het nieuws! Kardinaal Martini wil een lans breken voor stabiele relaties tussen mensen van hetzelfde geslacht. Dat is te verkiezen boven wisselende seksuele contacten. Daarnaast vindt hij condooms toelaatbaar om aids te bestrijden. Dat schrijft hij in een boek dat deze week verschijnt, aldus het Italiaanse weekblad L’Espresso.

De inmiddels 85-jarige Martini bevestigt volgens L’Espresso de katholieke leer die een familie van man en vrouw als ideaal ziet. Toch sluit hij homorelaties niet uit. “Ik geloof dat je de familie moet verdedigen want het is de meest stabiele en permanente relatie met een fundamentele positie om kinderen groot te brengen. Maar het is niet slecht dat, in plaats van losse seksuele contacten met mannen, een relatie tussen twee mensen van hetzelfde geslacht een zekere stabiliteit kent en daarom zin kan hebben. Daarom kan de staat er een voorstander van zijn. Ik deel de houding niet van diegenen in de Kerk die zich opwinden over de burgerlijke erkenning van dergelijke relaties. Als sommige mensen van het andere geslacht, of van hetzelfde geslacht, streven naar een overeenkomst om enige stabiliteit te geven aan hun relatie, waarom zouden we dat niet willen? Ik denk dat een homoseksueel paar als zodanig niet gelijkgesteld kan worden met het huwelijk en aan de andere kant denk ik niet dat een heteroseksueel paar en het huwelijk moet worden gestut of verdedigd door buitengewone middelen, omdat ze zijn gebaseerd op waarden die zo sterk zijn. De katholieke kerk bevordert partnerschappen die gunstig zijn voor de voortzetting van de menselijke soort en de stabiliteit, en toch is het niet juist om andere soorten van de relaties te discrimineren.” aldus Martini.

Eerder dit jaar noemde paus Benedictus XVI dat het homohuwelijk een bedreiging is voor de mensheid en het gezin. Volgens de paus is het traditionele gezin, een huwelijk tussen man en vrouw, de belangrijkste bouwsteen voor de maatschappij.

Gay-Prides

Bovendien vraagt Martini geen expliciete toestemming, maar wel begrip voor de stratenparades van homo’s en lesbo’s. Juist daarin wordt hun behoefte aan zelfbeschikking zichtbaar, ook als het soms overdreven provocatief gebeurt.

Geen nieuwe uitspraken

Kardinaal Martini doet deze uitspraken in zijn pas verschenen boek ‘Credere e conoscere’ (Geloven en kennen) dat L‘Espresso deels citeert. Het boek is een dialoog tussen kardinaal Martini en de Italiaanse chirurg en senator Ignazio Marino. De uitspraken zijn niet nieuw. In het boek herhaalt Martini bijvoorbeeld zijn standpunt uit 2006 dat condooms toelaatbaar is als middel om bijvoorbeeld aids te voorkomen. “”Al het mogelijke moet gedaan worden om aids te bestrijden. In bepaalde gevallen is het gebruik van condooms het minste kwaad (…) De zieke is verplicht om zijn partner te beschermen en ook die partner moet het recht hebben zichzelf te beschermen.”

Martini staat bekend als een voorstander van het toestaan van abortus als ‘het mindere kwaad’, een andere houding van de kerk tegenover gescheiden en hertrouwde katholieken. Kardinaal Trujillo reageerde destijds dat de media op een dwaalspoort was gebracht en Martini ‘incompetent op het gebied van bio-ethiek’ was. Desondanks werd Martini vaak genoemd als ‘papabile’, mogelijk opvolger van de vorige paus.

(Bron: Kath.Net en Katholiek.nl)

Advertenties

Over Emmanuel
"Optimist tot in de kist!"

Reacties zijn gesloten.