Ingepakt? Verhuisd? Gevlucht?

Nu het Feest van Drie Koningen voorbij is, is ook de Kersttijd ten einde. De kerstboom is ontdaan van alle bling-bling, de kerststal en haar tijdelijke bewoners zijn weer beland tussen zacht verpakkingsmateriaal en een goede poetsbeurt en wellicht een berg goede voornemens heeft ons eigen onderkomen en geest weer klaargemaakt voor een schone start van het nieuwe jaar. Met andere woorden: we pakken ons dagelijkse leven weer op!

Ja, we hebben alles ingepakt. Wat deden Jozef, Maria en Jezus na verloop van tijd in Bethlehem? Verhuizen naar een groter onderkomen? Of moesten ze toch nog sneller dan wij misschien denken op de vlucht slaan om Jezus te laten ontkomen aan de moordlust van koning Herodus?

image

Hoe het ook zij: de stal heeft haar oorspronkelijke bestemming weer terug.

En wij?
Luisteren wij naar de Heilige Aurelius Augustinus (Sermo 202, uit: “Als licht in het hart”, Baarn, Ambon 1996. Met dank aan een lid van de Liturgische Commissie voor het aandragen hiervan):

Wij hebben onze Heer en Verlosser leren kennen, die om ons te troosten indertijd in een benauwde behuizing lag, die om ons te verheffen nu in de hemel zetelt. Laten wij Hem daarom zó verkondigen hier op aarde dat wij niet terugkeren langs de weg die we gekomen zijn en niet opnieuw in de voetsporen van onze vroegere levenswandel treden. Dit is toch de reden waarom de magiërs ook niet langs dezelfde weg terugkeerden. Nu de weg is veranderd, is het leven veranderd! Ook aan ons hebben de hemelen de majesteit Gods verkondigd. De waarheid die uit het evangelie straalt, heeft als een ster aan de hemel ook ons gebracht tot het aanbidden en volgen van Christus. Nu rest ons Christus te verkondigen, een nieuwe weg in te slaan en niet terug te keren langs de weg die we zijn gekomen.

Met deze verrassend vernieuwende visie van een oude Kerkvader wens ik al mijn lezers vanuit een Franciscaans stekkie:

PAX ET BONUM IN 2013 !

Advertenties

Over Emmanuel
"Optimist tot in de kist!"

Reacties zijn gesloten.