Katholiek! Punt!

Pastoor Harm Schilder uit Tilburg is mediageil! Tja, als je een ambt bekleed waarin je celibatair behoort te leven moet je op de één of andere manier ter compensatie (of als extraatje als je stiekem níet celibatair leeft…) toch af en toe een andere soort van opwinding opzoeken. Harm doet dat door op een a-pastorale wijze de toch al niet populaire kerkleer uit te dragen en zowel de kerkleer als zijn wijze van handelen te etaleren als de enige ware en juiste weg.

Na zijn rebellie rondom klokgelui is er onlangs zijn plan geweest om parochianen die zich laten uitschrijven uit de Rooms-Katholieke Kerk met naam en foto op te hangen bij de openbare mededelingen op het prikbord in de kerk.

Heeft hij het gedaan? Nee! Na aanvankelijke steun vanuit zijn Bisdom ‘s-Hertogenbosch (natuurlijk niet van Bisschop Hurkmans die Harm wel kan schieten, maar in persona hulpjebisschop Muts, Harm’s gemijterde boezemvriendje) kwam door de storm van kritiek, het tegengas vanuit het gezamenlijke Nederlandse bisschoppen-college en de juridische onhaalbaarheid van zijn plan (de sufferd had dat al lang gezien, maar ja, geil  hè?) natuurlijk niets van de uitvoering ervan terecht.

Voor alle duidelijkheid: “uitschrijven” (dwz: een aantekening bij jouw naam dat je de RK-Kerk hebt verlaten. Je naam blijft er àltijd staan…!) uit de kerkelijke administratie is altijd al mogelijk geweest. Weliswaar was dat tot voor kort een lange lijdensweg met vele brieven naar verschillende instanties, maar dank zij alle publiciteit hierom (met dank aan Harmpje, die zich hierom zeker voor z’n domme  kop zal slaan…) is in een mum van tijd die “uitschrijf”-mogelijkheid sterk vereenvoudigd door de Bisschoppen-conferentie.

Ontdopen, waarvoor ook een website is, is een slechte benaming. Ontdopen kan nóóit, hoe graag je jouw Christelijke identiteit ook achter je wilt laten. De doop zelf, als binding met het Lichaam van Christus, kan volgens de Kerk niet ongedaan gemaakt worden omdat dit een ontologische en permanente binding is en er worden dan ook geen namen uit het doopregister verwijderd. Maar als je je laat “uitschrijven” heb je daar toch al bijna geen gevoel meer bij, dus dat zal je ook niet echt meer in de weg zitten.

Inmiddels heeft de RK-internet-ondernemer Eric van den Berg diverse doodsbedreigingen gekregen, ook van RK-priesters. Terecht maakt hij dat publiek, maar het Katholiek Nieuwsblad doet dat af als aanstellerij en zegt dat het erbij hoort. Knap lullige opmerking, als je weet dat de hoofdredactrice Mariska Orban – de Haas al maanden het haasje is dankzij doodsbedreigingen en sinds november ondergedoken zit. Wel lekker rustig op Twitter (en elders) zonder haar on-Christelijke opmerkingen, dat weer wel…! Hierover schreeuwde het katholieke blaadje moord en brand en mag een ander niet zeuren?

Die internet-acties en websites *) van Eric van den Berg zijn zo gek nog niet. Je mag gewoon Rooms-Katholiek zijn zonder alle scherpslijperij van kerkleer en extremistische c.q. fundamentalistische RK-aanhangers. Tuurlijk mag dat! Wie zijn websites zich eigen maakt zal zich veel beter in zijn RK-velletje voelen. Dat wil niet zeggen dat jij je geen zorgen meer hoeft te maken over uitspraken van de Paus, hulpbisschop Muts van Den Bosch en zijn consorten pastoor Harm Schilder, pastoor Cor Mennen, Katholiek Nieuwsblad en noem de verziekende leden van de Heilige Rest maar op.

Er is altijd nog een mooie, brede, respectvolle, ruimhartige en ruimtegevende weg. Het is de weg die Jezus zelf vorm gaf, toen hij 6 kruiken met water in de beste wijn veranderde. De zevende kruik (jawel!) was Jezus zelf en waaraan iedereen, zonder uitzondering, zich mag laven en voeden. Niemand werd en wordt daarvan uitgesloten!

Royaler kan het niet! Daar kan menigeen in onze RK-Kerk nog wat van leren. Niet mijn pastoor, want hij legde dit Evangelie-perikoop zelf zo uit. Klasse! Herkenbaar om in mijn eigen leven toe te passen. Nu nog een poging doen om al die RK-scherpslijpers, RK-regelnichten en RK-mierenneukers hetzelfde te gunnen.

Daarom stap ik er niet uit. Daarom laat ik mij niet uitschrijven. Daarom ben ik blij dat ik niet ontdoopt kàn worden. Ik blijf erin, met hart en ziel. Ik blijf, ondanks alles, met liefde, plezier, en veel genot een irritante luis in de RK-pels. Knappe jongen die mij eruit krijgt!

“Als God vóór ons is, wie zal dan tegen ons zijn?” (Romeinen 8,31)

Ik blijf Rooms-Katholiek! Punt!

*) (Enkele websites van Eric van den Berg: http://www.katholiek.nl , http://www.reliplaza.nl , http://www.isimedia.nl , http://www.rkwinkel.nl .
Op Twitter: @katholiekpuntnl )

Advertenties

Over Emmanuel
"Optimist tot in de kist!"

Reacties zijn gesloten.