In Memoriam: Levend kunstwerk ‘Fabiola’ (Peter Alexander van Linden) 1946 – 27 januari 2013

Het levend kunstwerk ‘Fabiola’ – een van de bekendste verschijningen in Amsterdam – is vandaag, zondag 27 januari 2013, overleden.

De 66 jaar geworden Fabiola was ernstig ziek. Vorig jaar werd hij opgenomen in het OLV Gasthuis. Daar werd hij behandeld aan kanker en het leek de goede kant op te gaan. Maar tijdens een vakantie werd zijn huid alsmaar geler en holde zijn gezondheid daarna weer achteruit.

MVS-programmamaker Menne Vellinga zocht hem op in het hospice van het OLV Gasthuis waar hij op video onderstaande korte voordracht verzorgde. Fabiola gaf aan strijdbaar te willen blijven, maar dat het eindstation in zicht is. Hij was realist en wilde geen helse pijn doorstaan, maar menswaardig sterven.

Fabiola was de artiestennaam van Peter Alexander van Linden. Hij werd in 1946 geboren in Duitsland, maar al kort daarna door zijn moeder ter adoptie afgestaan aan een klooster. Toen hij twee jaar was, werd hij geadopteerd door een tante uit Beieren. Op zevenjarige leeftijd werd Peter Alexander weer door zijn echte moeder opgehaald en meegenomen naar het industriedorpje Willebroek in de buurt van Antwerpen. Daar groeide hij op in een streng katholiek milieu, waar zijn ontluikende homoseksualiteit een onbespreekbaar onderwerp was.

Toen een vriend medio jaren zestig naar Amsterdam vertrok, besloot Peter Alexander ook naar het liberalere Nederland te gaan. Eerst volgde hij in Naaldwijk een opleiding tot ziekenverzorger, maar ging daarna al gauw naar Amsterdam. Daar raakte hij betrokken bij de kraakbeweging en de activistische homogroep Rooie Flikkers. Hij ging zich toen bezighouden met het doorbreken van rolpatronen door onder andere vrouwenkleren te dragen, zonder daarbij volledig een vrouw te willen lijken, zoals bij de meeste travestieten het geval is. Hij presenteerde zichzelf onder de geuzennaam flikker.

Kenmerkend werd zijn exravagante kleding, vaak een jurk, in felle kleuren, met uitbundige en buitenissige hoofddeksels, hoge (dames)schoenen, make-up en allerhande accessoires, zoals kralenkettingen, een handtas, waaier of paraplu, en niet zelden omhuld door een flinke hoeveelheid decoratiefolie. Aanvankelijk noemde Peter Alexander van Linden zich Pierre, maar toen iemand zei dat hij liep als een koningin en daarom een koninklijke naam moest dragen, koos hij voor Fabiola, naar de toenmalige koningin Fabiola van België. Dit ondanks dat hij naar eigen zeggen niets met het koningshuis had.

Levend Kunstwerk ‘Fabiola’ na afloop van de Gay Pride Kerkdienst in de Keizersgrachtkerk te Amsterdam op zondag 5 augustus 2012. Foto: Emmanuel’s echtgenoot

In de jaren zeventig werd hij bekend als body-artkunstenaar.
Toen hij in die jaren in het Stedelijk Museum drie maanden op een sokkel stond, werd hij uitgeroepen tot levend kunstwerk. Fabiola wilde met zijn uitdossingen een lans breken voor de individuele  vrijheid en zich verzetten tegen over-consumptie in een grauwe samenleving. In die gedaante deed hij tot kort voor zijn dood mee aan homomanifestaties en feesten en exposities. Hij was een opvallende gast in menig Roze kerkviering op Roze Zaterdag en in de Gay Pride Kerkdiensten. In 2006 stelde Fabiola zich kandidaat als nachtburgemeester van Amsterdam, maar werd niet gekozen. Met hart en ziel zette hij zich voor de dak- en thuislozen in Amsterdam. Vorig jaar werd bekend dat hij kanker had. Op 22 december 2012 hield hij uitbundig uitgedost een afscheidsspeech in Amsterdam  Hij eindigde met de woorden: ‘Leve de vrijheid voor iedereen’.

Video-fragment:
DE SOFTIE is een korte voordracht uitgesproken door FABIOLA – LEVEND KUNSTWERK.
Het fragment komt uit een interview dat Menne Vellinga met de Belgische kunstenaar had tijdens zijn verblijf in het Amsterdamse Onze Lieve Vrouwe Gasthuis, eerder deze maand.Tijdens een gesprek over Fabiola op de Amsterdamse zender AmsterdamFM is het beeld maandag 21 januari 2013 openbaar gemaakt.

bronnen: GayKrant.nl / YouTube / GayNews Blogspot / AT5 / MVS Gaystation

Oorspronkelijke tekst: FrankieBoy Tillytown van GayNieuws.blogspot
Tekstaanpassing n.a.v. overlijden: Emmanuel

Advertenties

Over Emmanuel
"Optimist tot in de kist!"

Reacties zijn gesloten.