60 jaar Herdenking Watersnoodramp 1953-2013

Vaak spreken de Zeeuwen niet over ‘voor‘ of ‘na‘ de oorlog, maar over ‘voor‘ of ‘na‘ de Ramp. Dat is in het kort de impact die de Watersnoodramp in 1953 op Zeeland, de Zeeuwen en alle andere getroffen gebieden en personen nog stééds heeft, zélfs na 60 jaren…!

De generatie die het meemaakte dunt langzaam uit. Velen die in 2003 , vaak voor het eerst(!), hun tragische herinneringen gingen delen, zijn er niet meer. Een oproep van de PZC (Provinciaal Zeeuwse Courant) leverde ook nu weer vele, vele verhalen op. Hartverscheurend, indrukwekkend…

Alle door de PZC verzamelde verhalen, achtergrond en veel informatie wil ik hier graag doorlinken: Herdenking 1953.

Tegelijk is een bezoek aan het Watersnoodmuseum in Ouwerkerk een eveneens indrukwekkende, stilmakende ervaring. In de vier caissons, waarmee het laatste gat in de dijk vele maanden na de Ramp werd gedicht, toont het Watersnoodmuseum een schat aan informatie, achtergrond, archiefmateriaal, archiefbeelden en bovenal een indrukwekkende nagedachtenis aan alle slachtoffers.

Op Omroep Zeeland is eveneens een speciale archief-site om vele foto’s en filmbeelden terug te zien. Uitgebreid en boeiend!

Mogen we het blijvend herinneren en gedenken!

Advertenties

Over Emmanuel
"Optimist tot in de kist!"

Reacties zijn gesloten.