Licht en duisternis

“De aarde was woest en leeg; duisternis lag over de diepte en de Geest van God zweefde over de wateren”

(Gen.1,2)

Grappig om te zien dat dit decor vaak ‘doorverkocht’ is voor gebruik in films als “The Lord of the Rings”, Hobbit en Harry Potter, welke laatste die zwevende Geest meesterlijk nabootste. Voor de helderheid: ik ben van dit genre films geen fan.

Licht en duisternis. Twee uiterste varianten die ontelbare allegorische, mystieke, vreugdevolle en dreigende uitleggen hebben gekregen. Denk aan het voorbije Kerstfeest, een ver-Christelijking van de Winterzonnewende, waarna de dagen weer gaan lengen, het licht weer de overhand krijgt en dus een prachtig (Westers) tijdsgewricht is om de komst van Christus als het Licht der wereld te gedenken. Het is niet gek, dat veel mensen de duisternis in die tijd willen verdrijven met extra licht: in een boom, aan het huis. Het geeft sfeer, warmte, goed gevoel en in mijn geval verwijs ik daarmee graag naar de komst van Jezus als een Lichtend voorbeeld. Zo’n lichtend voorbeeld is ook onze nieuwe paus Franciscus. De Leer der Kerk zal met zijn komst niet veranderen, maar zijn benadering van heikele onderwerpen verdrijft ineens veel duistere hoeken van de Kerk. En vele al dan niet conservatieve prelaten die in die duistere hoekjes werkten vluchten als angsthazen weg. En niet alleen de Kerk kent duistere plekken. Ieder mens, ieder mensenleven, iedere gemeenschap kent duistere kanten die we liever niet aan het licht zien komen. Heet dat privé? Heet dat ‘de schone schijn op houden’? Je ziet het vaak gebeuren. Mooie woorden, goede uitstraling, recht in de leer en streng naar andersdenkenden toe. De duistere kanten zitten veilig in een doofpot, want ‘wir haben es nicht gewusst’.  Of het wordt afgekocht met zwijggeld. Het is de moderne en dezelfde nutteloze manier van het afkopen van je zielenheil, zoals die Brabantse parochiekerk getuigt van het afkopen van zielenheil door de vroegere plaatselijke boterfabrikanten in de vorm van een vetbetaald Hoogaltaar en glas-in-lood-ramen, waarin doorgaans de gulle gevers als Heiligen zijn afgebeeld. Dat heet(te): rijkdom vergaren op scheefgegroeide religieuze volksverlakkerij. Werken der duisternis?

Maar: een mens verandert ook in zijn levensjaren. Wat eens in de duisternis plaatsvond, komt nu in het volle licht. Wie uit de kast komt, komt in het volle licht met wat eerst duister heette. Of je verlegt je grenzen. Wat eerst duister was is nu deel van je leven geworden.

Eén voorbeeld: de GayPride in Amsterdam. Voor de één is het een steen des aanstoots, zèlfs binnen de homowereld (het roept stigma’s en vooroordelen op over homo’s en de erotiek wordt niet bepaald weggestopt). Voor de ander is het een feest van jezelf kunnen en mogen zijn en gelijken te ontmoeten, soms maar voor één nacht…! Wat duister is/was, komt in het volle licht. Maar de (ruimte voor een) GayPride kerkdienst is is er ook nog niet zo lang… Gelovige LHBT-ers komen vaker op de voorgrond en ook dáár viert de veelkleurigheid hoogtij. Van orthodox Christen tot feestbeest in de homoscene: ze voelen zich geroepen samen te komen in die mooie Keizersgrachtkerk rond Gods woord, dat ruimer, breder en toleranter is dan we vaak te horen krijgen. Veel duisternis blijkt goddelijk licht te zijn! Geregeld kom je mensen in de homowereld tegen die geloof en homoseksuele praxis, in al haar uitingsvormen, bijna naadloos weten de combineren.

Misschien zie je met hetgeen ik nu onder woorden breng je eigen leven voorbijtrekken. Jouw opvattingen. Jouw meningen. Jouw levensvisies. Jouw beleving van jouw (homo)seksualiteit. Jouw geloof. En al jouw persoonlijke verschuivingen daarin.

Het leven kent licht. Het leven kent duisternis. Het hoort bij elkaar. Maar wees er niet bang voor.  Licht en duisternis kunnen niet zonder elkaar bestaan. Bezie de duisternis niet negatief, want er is licht … altijd! Ook over hetgeen soms in de duisternis gebeurt…

Ik wens iedereen een ver-LICHT 2014!

Advertenties

Over Emmanuel
"Optimist tot in de kist!"

Reacties zijn gesloten.