Paus Franciscus: een gedenkwaardig mens

Sinds zijn aantreden is de wereld enthousiast over paus Franciscus. Dat enthousiasme zagen we ook toen ‘de lachende paus’ Johannes-Paulus I in de slechts 33 dagen van zijn pontificaat de harten van de mensen veroverde.

Paus Franciscus komt bijna vanuit de sloppenwijken en kent de mensen onderaan de maatschappelijke ladder als zijn broekz….uh….toogzak. Hij kent de Leer der Kerk èn hij kent van heel dichtbij de vreugden en pijnen van de mensen. Dat hij daar mee worstelt is genoegzaam duidelijk geworden in de afgelopen anderhalf jaar. Maar ja, vertaal dàt maar eens naar de bisschoppen en kardinalen in een Synode over huwelijk, gezin, (homo)seksualiteit, normaliter onderwerpen die bol staan van traditionalisme.

En het is duidelijk nu: er komen meer geluiden dan ooit naar buiten gedurende een Synode en de optimisten zien gouden bergen, de conservatieven zoals onze kardinaal Eijk en de ‘opper’ van de Kerkelijke Rechtbank kardinaal Burke drukken elk enthousiasme de kop in of keren zich (Burke) snoeihard tégen paus Franciscus.

Het valt ook niet mee om je ivoren bisschoppelijke toren te verlaten en je nu eens niet in gedachten, preken, spreken en lezen met mensen bezig te houden, maar ze daadwerkelijk te ontmoeten! En dan niet alleen jouw ‘ja-knikkers’….!!

Ik ben er altijd nuchter in en realistisch (al heb ik ook mijn dromen): de Kerkleer zal nu niet snel en baanbrekend veranderen. Daarvoor is het instituut van de Rooms-Katholieke Kerk te log, te centraal bestuurd en de Leer teveel onveranderlijk. Het horen van nieuwe inzichten wordt zo bezoedeld door een muur van theologische fundamenten die zo vertrouwd en ingebakken zijn, dat het echte luisteren niet meer mogelijk is.

Pastorale bewogenheid is een gave. Niet iedereen heeft dat in gelijke mate en ik respecteer dat. Maar ga dan niet de pastoraal in! Paus Franciscus verliet met pijn in de hart zijn Buenos Aires, maar is door zijn voelbare nabijheid in woord en compassie een zegen voor de huidige Kerk. Maar ook hij kan geen ijzer met handen breken, laat staan onbuigzame geest(elijk)en. Een mooi voorbeeld hiervan is de wijze waarop de a-pastorale pastoor Cor Mennen uit Oss op zijn eigen website van leer trekt tegen Paus Franciscus onder de alles zeggende titel: “Een merkwaardig figuur.” Wie zijn stuk leest kan niet anders dan concluderen: de conservatieve hoek beeft voor deze Paus en alle grote woorden over gehoorzaamheid en volgzaamheid aan het Leergezag welke ooit gebezigd werden waren lucht en puur voor eigen bevrediging van hun machtsgevoel.

Gescheiden mensen, homoseksuelen, randkerkelijken, zeg maar: de gewone gelovigen en kerkelijk actieve mensen zullen na deze Synode anders benaderd worden. Dat is winst. Maar om vervolgens te horen: “Homoseksuelen hebben ook kwaliteiten.”, dan moet ik toch weer een vieze smaak wegspoelen.

Afgelopen week stond er in de PZC over de Synode: “Nederland loopt voor op Vaticaan”. Of zoals mijn pastoor op zondag 12 oktober in zijn preek fijntjes opmerkte: “Waar ze tijdens deze Synode over praten, is in onze parochie al jáááren praktijk: een open Kerk zijn voor iedereen!”

Veelkleurigheid dus, gelijk de Regenboogvlag!!

En niemand zal de veelkleurigheid van onze Paus Franciscus kunnen doen verbleken. De toon is gezet!

Lees ook op Katholiek.nl: “Oostenrijkse kardinaal kritiseert ‘aanvalsgolven’ op paus”

Advertenties

Over Emmanuel
"Optimist tot in de kist!"

Reacties zijn gesloten.