Vooruitstrevend

Toen ik een klein manneke was hadden mijn ouders een flinke houten kerststal met daarin een ziekenboeg aan gipsen beeldjes. De één miste een voet, de ander een stuk kleding. Een kameel was met een luciferhoutje al jaren gespalkt en menigeen had zijn neus gestoten. Het werd aanleiding voor mijn ouders om een nieuwe kerstgroep aan te schaffen.

Nou, dat werd ook gelijk eentje met de smaak van een frisse wind door de Kerk, in die jaren na het Tweede Vaticaans Concilie! Met name een aantal niet-Bijbelse figuranten steelden de show en verrijkten de kerstgedachte. Een jongen met een schaapje kun je natuurlijk nog wel als een herder zien, maar wat te denken van een hippie-achtige gitaarspeler, nonchalant zittend op een muurtje? Of die twee jongens die arm-in-arm lopen met een koppel ganzen aan hun voeten?

Het gewone volk mag getuige zijn van deze wending in onze geschiedenis, sterker nog: ze zitten op de eerste rang! En wat ik, als knaapje, ook zo leuk vond: Jezus was niet versmolten met de kribbe, maar los ‘verkrijgbaar’. Leuk om Jezus in de kribbe te leggen na de Nachtmis van Kerstmis!

Deze moderne kerstgroep met óók de aloude traditionele figuren is jaren geleden verhuisd naar ons, toen mijn vader, na het overlijden van mijn moeder, met zijn nieuwe echtgenote een andere kerstgroep aangeschafte naar beider smaak.

Wij hebben in onze huis de kerstgroep gastvrij ontvangen en verblijd met een nieuw maar eveneens bescheiden onderkomen, om de Bijbelse verhalen en kerkelijke tradities niet àl teveel tegen de schenen te schoppen. Bovendien zingen daarboven, op een witte ondergrond met een verlichte bol erbij als symbolisering van de Hemel, sindsdien enkele wonderschone koorknapen van diverse etniciteit zichtbaar vol overgave ongetwijfeld wonderschone gezangen!

Uit principe staat onze kerststal los van onze kerstboom, om hiermee de religieuze achtergrond van het Kerstfeest te benadrukken en uit te lichten. Een zwevend wit en traditioneel schaars gekleed engeltje fungeert als hemelse bode van het Grote Nieuws.

Moge deze Kerstuitbeelding en deze Blijde Boodschap ons en iedereen blijvend inspireren en verblijden!

Advertenties

Over Emmanuel
"Optimist tot in de kist!"

Reacties zijn gesloten.