In Memoriam: Jaap Zijlstra 1933 – 22 december 2015

Een mens, een gelovige, een dominee, een dichter, een homo: Jaap Zijlstra was het en juist door geen talent meer te verstoppen sprak hij bewust en onbewust nòg meer mensen aan.

Jaap Zijlstra achter zijn bureau aan de Keizersgracht in Amsterdam. ©Menno Bouman

Hij kwam pas ‘uit de kast’ toen hij 50 was; gevolg van de Christelijk opvattingen omtrent homoseksualiteit. Gods Geest is nooit aan banden te leggen en dus ook niet in 1983 na die preek over het Hooglied. Tijdens de preek dacht hij plotseling aan al die mensen die ook een partner zouden willen hebben, die ook gestreeld zouden willen worden. Mensen die gescheiden zijn. Mensen die homo zijn. “En ik dacht: doen!”

“Ik heb vanmorgen ook mensen verdriet gedaan. Ik denk aan mensen die alleen zijn, en getrouwd wilden zijn. Of mensen die gescheiden zijn. En dan zijn er nog de mensen met een andere geaardheid, de homo’s. Daar is in de kerk ook heel weinig of nooit aandacht voor geweest. Voor zo iemand is zo’n preek pijnlijk. Ik weet waar ik over praat, want ik ben zelf ook homo.”

Jaap gaf een boodschap van liefde door aan mensen, voorgangers en kerken. Het was een boodschap van God, Die nu opnieuw Zijn veelkleurige schepping wilde bevestigen. Geloof & homoseksualiteit zijn geen gescheiden gaven, net zo min als heteroseksuelen niet zouden kunnen leven vanuit een gelovige kijk op het leven. Liefde is een gave en die is niet te stuiten en zeker niet in te perken door beperkte menselijke visies over God.
Jaap stond hierin als pastor voor het homo-pastoraat in Amsterdam niet alleen. Zijn mede-pastor van het Amsterdamse studentenpastoraat wijlen pater Jan van Kilsdonk ging eenzelfde weg, al was pater van Kilsdonk naar eigen zeggen niet homoseksueel.

Jaap inspireerde door zijn aansprekende gedichten en preken, die dicht bij het leven stonden en juist daardoor zijn toehoorders als het ware optilden naar het Hemelse. Hij wist feilloos het aardse en hemelse met elkaar te verbinden als een eenheid. Dan is liefde in welke vorm dan ook een zegen, genade van Boven en is geen enkele vriendschap en liefdesrelatie zondig.

Het gebod van de liefde uit Romeinen 13:10 was bij hem leidend: “Als mensen je niet accepteren of je minachten, probeer dan begrip op te brengen en liefdevol te blijven. Maar je moet ook de trots hebben om er te zijn. Wees er zoals je bent, samen met je vriend, want zo wil je geaccepteerd worden!” Mijn schaarse ontmoetingen met Jaap Zijlstra, via CHJC tijdens een Ontmoetingsdag en in Wijnjewoude (Fr) tijdens een groots Pinksterfeest, maar ook via Facebook gaf hij mij en vele anderen inspiratie èn de opdracht díe liefde als Gods licht door te geven.

Jaap had door zijn open visie, diepe geloof en positieve levenshouding veel contacten, die door zijn Facebookpagina verder uitdijde. Iedere dag plaatsten hij om 0.00 uur een gedicht. Door de week iets luchtigs; zondags een gelovige bijdrage. Op 8 december plaatste hij zijn laatste bericht, met daarin een verzoek, waaraan ik hier graag voldoe:

©Jaap Zijlstra

Dinsdag 22 december 2015 mocht hij opgaan naar Zijn Heiland, een opgang waar hij, door zijn lichamelijk achteruitgang, steeds intenser naar uitzag!
God zal hem nu ongetwijfeld opwachten en verwelkomen met een onovertroffen liefdesgedicht!

Advertenties

Over Emmanuel
"Optimist tot in de kist!"

Reacties zijn gesloten.