Mijn Pasen

Ik ben aan Pasen toe
Die veertig dagen moe
Het duurde een jaar
Nu is het klaar

Opgeklaard
Niets opgespaard
Niets verzwegen
Maar…niets teruggekregen

En toch…

De maaltijd gereed
En ik nieuw gekleed
Pasen: het lijden verlicht
Het boek dicht
Ik ben opgestaan
En mag verder gaan

Beschrijving afbeelding:

In het plaatsje Biburg (Neder-Beieren) staat de Erlöserkapelle, gecreëerd door de kunstenaar Ludwig Angerer der Ältere. In 1996 is hij begonnen met deze creatie en in 2000 is de kapel ingewijd. Ook daarna is Angerer verder gegaan met het creëren van mensfiguren rondom de kruisiging van Jezus. In alle opzichten wordt het proces van sterven en wedergeboorte weergegeven.

Op een zonnige dag, tussen 1 en 2 uur ’s middags, schijnt de zon door de kleurrijke koepel van glas in lood. Het verlicht de tunnel naar het licht en belicht de mensfiguren die reiken naar het licht.

In die tunnel staat het kruis als de levensboom met zijn wortels stevig verankerd in de aarde. De takken van de boom zijn druivenranken. Van druiven wordt wijn gemaakt en wijn staat voor de geest. Het kruis verbindt hemel en aarde met elkaar. In de kruisiging zien we de vernietiging van de afgescheidenheid van ons bestaan en het terugkeren in de eenheid van alle dingen. We worden ons bewust van de sterfelijkheid van het stoffelijke lichaam en van de onsterfelijkheid van de geest.

Aan de voet van het kruis zien we een pasgeboren kind, symbool voor het nieuwe leven dat op de dood veroverd wordt. We komen naakt en we gaan naakt. Een nieuw begin, wedergeboorte.

(uitleg foto: Tetty Pols-Visser)

Advertenties

Over Emmanuel
"Optimist tot in de kist!"

Reacties zijn gesloten.