Gerechtigheid

Er was eens die eigenaar van de agrarische groothandel De Boer in Drachten, die na een tweetal gesprekken Bas van der Meer als stagiair had aangenomen. Beiden waren positief en alles was rond. Toen kwam meneer de Boer op sociale media toevallig (!) de Facebookpagina van Bas van der Meer tegen en las dat hij homoseksueel was en een vriend had.

Bas van der Meer (l) & partner. ©Bas van der Meer

Nu is meneer de Boer nogal streng in het geloof en kon hij het niet voor zichzelf verantwoorden dat hij zo iemand in dienst zou nemen. Daarom stuurde meneer de Boer een brief waarin hij Bas alsnog afwees. Hij verwoordde dat als volgt:

Wij hebben iets gezien op je Facebookpagina en dat is je seksuele geaardheid en vooral het uitleven van die geaardheid (je hebt een vriend). Dat je die geaardheid hebt is niet het punt, maar het uitleven daarvan wel. Wij zijn een christelijk bedrijf en voor ons is dit een punt waar we ons niet mee verenigen mogen.

Verrassend? Veelzijdig? ©De Boer Drachten

Die meneer de Boer zoekt gerechtigheid in zijn leven; een schone zaak. Hij verklaarde dat hij in de Bijbel leest dat hij God meer moet gehoorzamen dan mensen. En omdat God in de Bijbel geschreven heeft dat homoseksualiteit niet gepraktiseerd mag worden, heeft hij besloten dat hij die stagiair alsnog niet moet aannemen. Zo zoekt meneer de Boer de gerechtigheid in zijn leven. Meneer de Boer mag zichzelf wel lekker seksueel uitleven, want hij is ongetwijfeld heteroseksueel en netjes getrouwd en na dat trouwen kunnen de remmen los. Iemand die volgens meneer de Boer zich niet letterlijk houdt aan de Bijbel wil hij niet om zich heen hebben. Dat gedrag is waarschijnlijk besmettelijk, vies, vulgair, etc., iets wat meneer de Boer verre van zich wil houden. Ik herken dat. Ik hoorde ooit van iemand van een zware gezindte, dat hij een homostel nooit op bezoek zou willen hebben omdat hij zijn kinderen niet wil blootstellen aan twee samenlevende en bij hem samen op de bank zittende homoseksuelen. Zo fungeren Bijbel, Bijbelinterpretatie en bepaalde kerkelijke opvattingen als oogkleppen tegen die boze en losgeslagen buitenwereld, maar wellicht ook als afreageermiddel voor de eigen niet-heteroseksuele gevoelens….

Een kwade meneer de Boer uit Drachten. ©RTV Noord (screenshot)

Meneer de Boer is kwaad omdat de afgewezen stagiair hem niets verteld heeft over het feit dat hij homoseksueel is en het ‘uitleeft’. Hij is kwaad omdat die stagiair dat niet pikt. Hij vindt het ‘triest’ en ‘laag’ dat Bas deze zaak publiekelijk bekend heeft gemaakt en een rechtszaak heeft aangespannen wegens discriminatie. Het liefst had meneer de Boer het in de doofpot gezien, want dan was hij lekker buiten schot gebleven en de overwinning behaald. Goddelijke gerechtigheid!

Maar nee. Meneer de Boer wordt veroordeeld! Jawel! De afgewezen stagiair moet van hem 1500 Euro schadevergoeding krijgen en meneer de Boer moet 800 Euro boete betalen (1600 was de boete waarvan 800 voorwaardelijk) aan de Staat.

Maar wacht: meneer de Boer gehoorzaamt God meer dan de mens en plaatst zo het geloof boven de wet. Daar komt weinig goeds van, zie IS.

Moord op 49 homo’s in een gayclub in Orlando op 12 juni 2016, gevoed door het gedachtengoed van IS, dat geloof boven de wet stelt. ©Steve Nesius/REUTERS

Dan wordt het nog een heel slepend conflict, want meneer de Boer vindt dat God hem in het gelijk stelt. Als meneer de Boer nu een flinke vette Gereformeerde Vent is, dan betaalt hij niet, slaat alle aanmaningen resoluut af, gaat zich verzetten tegen zijn arrestatie en laat zich al helemaal niet opsluiten wegens weigering van het betalen van de boetes. Meneer de Boer was als verdachte in ieder geval níet aanwezig bij de uitspraak!

Kwaliteit? ©De Boer Drachten

Mensen als meneer de Boer zijn niet te veranderen en zullen ook de Bijbel niet anders gaan lezen. Mensen als meneer de Boer zullen ook de Bijbeltekst

Geef aan God wat God toekomt en aan de keizer wat de keizer toekomt

ook bezien langs hun eigen oogkleppen, net zoals de homo’s met hun achtergrond de Bijbel zullen lezen en interpreteren naar hun geaardheid en levensinvulling. Dat mag allebei! Met mijn achtergrond en mijn verontwaardiging heb ik deze column in deze cynische toon geschreven. En ja, dat deed ik nu ook over de Bijbel. Daarom lees ik in de Bijbel het liefst passages die een vredig samenleven met mijn medemensen bevorderen. Leer ik dan ook een keer om minder cynisch te zijn over mensen als meneer de Boer? Da’s best hard nodig, toch? Misschien moeten meneer de Boer en ik samen maar eens op een acceptatie-cursus.

Oh nee, bah! Meneer de Boer naast een homo die zich ‘uitleeft’ op seks! Gatsie!

Advertenties

Over Emmanuel
"Optimist tot in de kist!"

Reacties zijn gesloten.