Lente

Onze Ribes, die ik ooit gekregen heb van mijn lief ter opfleuring van mijn toenmalige Haagse woonstek in de gelijknamige straat, kleurt meer en meer rood. Narcissen zijn overvloedig aanwezig in onze tuinen. De zon laat zich vaker zien en regen blijft wat meer achterwege, tot nu toe tenminste.

In Londen is ook een groeiende bloemenzee, maar dan naar aanleiding van de recente aanslag aldaar, waar doden en gewonden vielen.
En in het naburige Zeeuwse dorp Kapelle was het onlangs erg warm. Een fruitteeltbedrijf brandde tot de grond toe af. Een vuurzee van ongekende omvang en de vervuilende gevolgen ervan in grote delen van het dorp hadden een flinke impact: bewoners van ruim 40 woningen werden geëvacueerd. Een teler, zijn gezin en zijn werknemers zijn zwaar getroffen, naast de vele inwoners door roet en stank.

Zo begint de lente. Seizoenen gaan en komen. Het leven gaat door. Na regen komt zonneschijn. Achter de wolken schijnt de zon. “Wees eens een keer een beetje positief!” Maar met zware dramatiek in je leven is het moeilijk te genieten van de zon, van de lente, de naderende zomer.
En toch … het kan je ook een oppepper geven, stimulans, veerkracht, zuivere lucht, een nieuwe blik, wijdser zicht op je getergde leven. En spontaan lacht dan het leven je weer toe. En mag je weer iets van blijheid en opgewektheid ervaren. Lentekriebels!

Komende week is het Boekenweek. Het thema is: Verboden vruchten. Dat kan van alles zijn in het dagelijkse leven van mensen: bijzondere vruchten eten, je seksleven, of zoals in het NOS-Journaal werd vermeld: iedere dag een bonbon bij het ontbijt. Iedereen heeft wel bepaalde gevoelens, verwachtingen en verlangens bij de gedachte aan een verboden vrucht.

Toen Eva in de Hof van Eden verleid werd door de slang en vervolgens Adam verleidde om van de verboden vrucht te eten, bemerkten Adam en Eva ineens dat zij naakt waren, er bang van werden en gingen ze zich bedekken. Zo bracht dit sprookje-met-een-boodschap, opgenomen in de Bijbel, andere mensen er toe om alles wat met bloot, naaktheid en seks te maken had in het verdomhoekje dat ‘zonde’ heet te drukken. Het werden verboden vruchten.

Nu breekt de lente aan met haar lentekriebels en zullen de jonge hormoonbommen uit wijk en stad weer aan hun parendans beginnen, het geflirt en lokken met de ogen, de kleding, het bewegen. En dat alles o.a. in de speeltuin tegenover ons. En niet alleen de jeugd laat zich kietelen door de naderende zomer….

Niks ‘verboden vrucht’. Niks ‘verbod’. Niks ‘zonde’. De zonden werden gekruisigd. En Pasen viert het leven. Slechts de vruchten resteren. En ze zulken smaken. Bij iedereen. Het is lente, ondanks alles!

Advertenties

Over Emmanuel
"Optimist tot in de kist!"

Reacties zijn gesloten.